Intereses y/o líneas de investigación
  • Ciencias de la Ingeniería en Alimentos y Bioprocesos (Biotecnología en Alimentos).

Publicaciones y patentes
  • Direct measurement of interaction forces between bovine serum albumin and poly(ethylene oxide) in water and electrolyte solutions (2017)
  • Determining the effect of different cooking methods on the nutritional composition of salmon (Salmo salar) and chilean jack mackerel (Trachurus murphyi) fillets (2017)
  • New route for self-assembly of alpha-lactalbumin nanotubes and their use as templates to grow silver nanotubes (2017)
  • Self-Assembly of Diphenylalanine-Based Nanostructures in Water and Electrolyte Solutions (2018)
  • Parra-Flores, J., Maury-Sintjago, E., Rodríguez, A., Acuña, S., Aguirre, J., Troncoso, M., Figueroa Gronemeyer, G. (2020). Importancia del uso de métodos actualizados en el control microbiológico de las fórmulas lácteas en ambientes hospitalarios.  Revista Chilena de Nutrición, 47(3). http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000300524
  • Acuña-Nelson, S., Bastías-Montes, J., Cerda-Leal, F., Parra-Flores, J., Aguirre-García, J. and Toledo, P. (2020). Nanocoatings of bovine serum albumin on glass: Effects of pH and temperature. Journal of Nanomaterials, Article ID 8640818. https://doi.org/10.1155/2020/8640818.
  • Parra-Flores J., Maury-Sintjago E., Rodríguez-Fernández A., Acuña-Nelson, S., Cerda-Leal, F., Aguirre-Garcia, J., Holy, O. (2020). Microbiological quality of powdered infant formula in Latin America. Journal of Food Protection, 83 (3), 534-541.  https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-19-399
  • Bastías-Montes, J.M., Monterrosa, K., Muñoz-Fariña, O., García, O., Acuña-Nelson, S., Vidal-San Martín, C., Quevedo-Leon, R., Kubo, I., Avila-Acevedo, J., Domiguez-Lopez, M., Zhao-Jun Wei, Kiran Thakur, Cespedes-Acuña, C. (2020). Chemoprotective and antiobesity effects of tocols from seed oil of Maquiberry: Their antioxidative and digestive enzyme inhibition potential.  Food and Chemical Toxicology, 136: 111036.  https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.111036
  • Bustamante, F., Maury-Sintjago, E., Cerda-Leal, F., Acuña-Nelson, S., Aguirre-Garcia, J., Troncoso-Herrera, M., Figueroa-Groenmeyer, G., Parra-Flores, J. (2020). Presence of Listeria monocytogenes in ready-to-eat artisanal chilean foods. Microorganisms, 8, 1669. https://doi.org/10.3390/microorganisms8111669.

Proyectos
  • Detección de cronobacter spp y otros patógenos en formulas deshidratadas para niños menores de 12 meses mediante técnicas moleculares y espectroscopía infraroja. Co-Investigador, DIUBB 191520 4/R (2019-2020).
  • Fortalecimiento del turismo rural sustentable a través de aplicación de una metodología innovadora. Co-Investigador, INN I+D 19-11 (2018-2019).